Tip 1) Museum No Hero / Delden
Die Überraschung

Geert Steinmeijer, kunstverzamelaar en stichter van Museum No Hero heeft decennialang een fascinatie voor Duitsland.
Hij opende het museum vijf jaar geleden en bezat op dat moment al een belangrijke collectie Duitse neo-expressionistische kunst, voornamelijk uit de jaren 80 van Berlijnse kunstenaars.
De werken die hij nu toont in Die Überraschung heeft hij recent aan zijn collectie toegevoegd. Daarnaast is er altijd een keuze te zien van andere onderdelen van de No Hero collectie, zoals nu met werken van kunstenaars van de Haagse School, Cobra en een unieke verzameling Vietnamese kunst.

Museum No Hero
Hengelosestraat 2/4
7491 BR Delden
Tel.: 074 202 00 10
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden: woensdag t/m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur

Tip 2) Zeeuws Museum
De omgekeerde wereld van Adriaen van de Venne

* van 30 september 2023 - 21april 2024

De omgekeerde wereld van Adriaen van de Venne is een grote overzichtstentoonstelling over de gelijknamige 17e-eeuwse kunstenaar. Hoewel zijn naam bij het grote publiek (nog) relatief onbekend is, kan hij worden gezien als een van de meest originele en veelzijdige kunstenaars van de Nederlandse 17e eeuw. Dit is de eerste keer dat een groot overzicht van zijn werk wordt getoond. 

 Van de Venne is een waar multitalent: hij schildert, dicht en ontwerpt prenten en boekillustraties. In zijn beeldende en literaire werk laat hij zich zien als een creatief, origineel en vooral ook humoristisch mens. Met zijn voorstellingen benadrukt hij graag hoe het niet hoort. Zijn carrière als kunstenaar begint rond 1614 in Middelburg, hij werkt er ruim 10 jaar.

In de tentoonstelling is de schoonheid en veelzijdigheid van het werk van Adriaen van de Venne te zien maar inhoudelijk is het ook (weer) relevant. Hij leefde en werkte namelijk in een tijd die, net als de onze, grote maatschappelijke veranderingen en onrust doormaakte.

Zeeuws Museum
Abdij (Plein)
4331 BK Middelburg

Contact Algemeen
+31 (0) 118 653000
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tip 3) Stedelijk Museum Schiedam
De Nederlandse jaren 1965 - 1970
Yayoi Kusama

* van 23 september 2023 t/m 25 februari 2024

Deze tentoonstelling is gewijd aan de Nederlandse jaren van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama. Te zien zijn de werken die ze maakte tijdens verschillende periodes waarin ze in Nederland woonde en werkte, aangevuld met de vele foto’s die in Nederland van Kusama zijn gemaakt.

Het is zeer uitzonderlijk dat het onbekende en zeer kwetsbare werk uit de vroege jaren van Kusama nu samen te zien is. Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970 schetst een verrassend nieuw beeld van een zelfbewuste jonge Kusama, die in het Nederland van provo, happenings en jeugdcultuur de basis legt voor haar wereldveroverende artistieke oeuvre.

Yayoi Kusama (Matsumoto, 1929) is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de beroemdste en meest getoonde internationale sterren uit de kunstwereld. Ze was belangrijk voor verschillende beeldbepalende stromingen in de naoorlogse kunst: ZERO, Pop Art en Performance kunst. Haar leven lang moest ze haar ruimte opeisen in het door mannen gedomineerde modernistische kunstbestel van zowel Japan, Amerika als Europa. In recente tentoonstellingen ligt de nadruk vaak op de spectaculaire installaties van de laatste jaren. Ook veel aandacht krijgt ze met de samenwerking met grote modemerken. In Schiedam krijgt juist haar rol als pionier en cultheldin in de jaren zestig ruim baan.

Stedelijk Mu8seum Schiedam
Hoogstraat 112
3111 HL Schiedam

Contact
+31 (0)10 246 3666
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 Tip 4) Drents museum
 Meester van Spaans Realisme/ Antonio López 

* van 28 januari 2024 t/m 2 juni 2024

López is een fenomeen in zijn geboorteland Spanje en wordt wel bestempeld als de ‘grootste nog levende realistische kunstenaar’. De tentoonstelling Antonio López – Meester van het Spaans realisme is de eerste grote solotentoonstelling van López in Nederland. Schilderijen - waaronder portretten, stillevens en enorme Madrileense stadsgezichten -  tekeningen en beeldhouwwerk komen naar Assen. 

Het werk van Antonio López is divers. Zo kiest hij niet alleen voor verschillende onderwerpen, maar ook voor verschillende materialen. We laten al die facetten van zijn kunst zien aan de hand van tientallen schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken. In totaal overbrugt het werk in de tentoonstelling Antonio López – Meester van het Spaans realisme ongeveer zeventig jaar. Daarmee kun je als bezoeker de gehele carrière van López op de voet volgen

Drents Museum
Adres: Brink 1, 9401 HS, Assen
Telefoonnummer: 0592 - 377 773

Tip 5) Fries museum
Under the surface 3 / Kinke Kooi - solotentoonstelling

* van 28 oktober 2023 t/m 31 maart 2024

Al ruim veertig jaar tekent Kooi datgene wat wringt. In weelderige tekeningen en schilderijen onderzoekt ze haar eigen ongemak en duikt ze zowel in ‘beschamende’ zaken als vetkwabben en menstruatie, als in abstractere onderwerpen als ‘het dictaat van de goede smaak’. Samen vormen haar werken een zacht pleidooi voor subtiliteit en acceptatie. Een ode aan wat vaak niet wordt getoond of niet wordt gezien.

In Under the Surface 3 gaat het niet om de knusse huiskamner in het midden, maar juist om de ruimte om die kamer heen.
Omhullen, zorgen, ruimte maken: dat probeert Kinke Kooi met haar tekeningen te verbeelden.
In de kronkels van deze tekening, Under the survace 3, liggen eindeloos veel details verscholen: bloemen, ruches, schelpen, ringetjes, parelsnoeren. Dingen die vaak geassocieerd worden met vrouwelijkheid en die hier onbeschaamd alle ruimte opeisen.

Fries museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
T: 058 255 55 00
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Tip 6) Japanmuseum Sieboldhuis
Japan op de gevoelige plaat

19- eeuwse foto's uit de Kurokawa Collectie

* van 22 september 2023 - 3 maart 2024

De tentoonstelling biedt een unieke inkijk in het Japan van de late 19e eeuw. De collectie is nooit eerder getoond en behoort tot de belangrijkste en omvangrijkste privécollecties van Meiji-fotografie in de wereld. De 155 foto’s, afkomstig uit zowel Japanse als buitenlandse studio’s tonen een buitengewone kunstzinnigheid en zijn van belangrijke historische waarde.

De foto’s van mooi aangeklede geisha’s, samoerai-krijgers, worstelaars en andere flamboyante figuren uit het dagelijks leven, prachtige tuinen, bruisende stadsgezichten en theatervoorstellingen geven een waarheidsgetrouw beeld van de Japanse samenleving in een tijd waarin Japan zich openstelde voor westerse ideeën. ‘Japan op de gevoelige plaat’ toont de bezoeker een unieke blik op een scharniermoment in de Japanse cultuurgeschiedenis en de geschiedenis van de fotografie.

Daarnaast:
Japanmuseum SieboldHuis herbergt het mooiste uit Japan achter een Nederlandse historische gevel. Het museum is vernoemd naar Philipp Franz von Siebold (1796-1866), die dit huis van 1832 tot 1845 bewoonde. Het SieboldHuis biedt het mooiste uit het oude en nieuwe Japan in een Hollands huis met historische allure: prenten, lakwerk en keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles is tussen 1823 en 1829 in Japan verzameld door de arts Philipp Franz von Siebold. Deze voorwerpen komen uit de collecties van Naturalis Biodiversity Center, Nationaal Museum van Wereldculturen en de Universiteit Leiden. Met de gratis audio-tour ontdekt u de topstukken uit de Siebold-collectie.

Japanmuseum SieboldHuis
Rapenburg 19
2311 GE Leiden

Telefoon: 071-5125539
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag: 10.00 - 17.00 uur.
Gesloten op: elke maandag, 1 januari, Koningsdag, 3 oktober, 25 december.
Jeugd t/m 12 jaar en van 13 t/m 17 jaar gratis entree

 

Tip 7) Fries Museum
Christoffel & Kate Bisschop
Verlangen naar vroeger

* tot en met 7 juli 2024

Het Fries Museumduikt in het persoonlijke leven en de kunst van de in Leeuwarden geboren kunstenaar Christoffel Bisschop (1828-1904) en zijn Engelse echtgenote Kate Bisschop-Swift (1834-1928). Ook hun inspiratiebronnen en de imposante villa Frisia komen aan bod, evenals de koninklijke kringen waarin zij zich begaven en het Haagse kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio. De tentoonstelling laat zien hoe de Friese kunstenaar het verleden aangrijpt als inspiratie voor het heden. In het bijzonder raakt Christoffel Bisschop gefascineerd door het kleurrijke stadje Hindeloopen.

Christoffel kreeg al snel de bijnaam ‘schilder van het schitterend effect’ vanwege zijn krachtige kleurgebruik en schitterende lichteffecten. Al in zijn eigen tijd wordt hij vergeleken met 17de eeuwse meesters als Johannes Vermeer, Rembrandt en Pieter de Hooch.
 Kate wordt als eerste vrouw werkend lid van het Haagse kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio. Zij specialiseerde zich in eenvoudige interieurs met moeders en jonge kinderen.

contact:
Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
T: 058 255 55 00
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

openingstijden:
dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur.

 

Tip 8) Flehite museum 
Wolter en Water
*
van 2 december 2023 tot 1 april 2024 

In het Flehite Museum is de tentoonstelling Wolter en Water te zien. Deze toonstelling over het werk van Hendrik Jan Wolter is leuk om te bezoeken voor jong en oud.
Van spiegelende stadsgrachten, naar glinsterende rivieren tot tegen rotskusten beukende golven, in Museum Flehite spat Hendrik Jan Wolters levenslange fascinatie voor water van de muren. De aandacht van de Nederlandse toonaangevende impressionist werd gevangen door de voortdurende verandering van lichtval en reflectie op allerlei soorten wateroppervlaktes.In de tentoonstelling is goed te zien hoe de hij zich ontwikkelde van naturalist in zijn vroege werk van de Amersfoortse grachten, tot neo-impressionist en luminist in zijn latere vermaarde Amstelgezichten en zeegezichten in Engeland en het mediterrane gebied.

Adres:
Westsingel 50
3811 BC Amersfoort
Tel.: 033-247 11 00
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Op maandag gesloten.

 

Tip 9) Dordrechts Museum
Kiss my soul         Hemelse & Aardse liefde in de hedendaagse kunst

* t/m 3 april 2024

Uitbundige en veelzijdige liefde anno nu in het Dordrechts museum. 
Met veel schilderijen en tekeningen met naakte, vertrengelende lichamen nemen fysieke liefde en lust de overhand.

Meer dan 75 werken van 30 kunstenaars geven een overzicht van de beeldende kunst in de 21ste eeuw, uitbundig en met een warm kloppend hart. Van lichaamslust tot moederliefde, van liefdesverdriet tot ouderliefde, van broederliefde tot liefdesrouw. De groepstentoonstelling biedt een mix van internationaal bekende kunstenaars zoals Marlene Dumas en Tracey Emin, naast aanstormend talent zoals Tanja Ritterbex en Charlott Weise.

Adres:
Museumstraat 40, 3311 XP Dordrecht

Openingstijden
Sluit binnenkort ⋅ 17:00 ⋅ Gaat open op zo om 11:00

Telefoon: 078 770 8708