Tip 1) Museum No Hero / Delden
Die Überraschung

Geert Steinmeijer, kunstverzamelaar en stichter van Museum No Hero heeft decennialang een fascinatie voor Duitsland.
Hij opende het museum vijf jaar geleden en bezat op dat moment al een belangrijke collectie Duitse neo-expressionistische kunst, voornamelijk uit de jaren 80 van Berlijnse kunstenaars.
De werken die hij nu toont in Die Überraschung heeft hij recent aan zijn collectie toegevoegd. Daarnaast is er altijd een keuze te zien van andere onderdelen van de No Hero collectie, zoals nu met werken van kunstenaars van de Haagse School, Cobra en een unieke verzameling Vietnamese kunst.

Van 13 april 2024 tot 5 januari 2025 kunt u de expositie 'Beeldhonger - Hunger nach Bildern' bewonderen in ons museum. Beeldhonger- Hunger nach Bildern toont misschien wel voor het eerst Neue Wilde en Neue Leipziger Schule in combinatie. Beide stromingen brachten vanaf eind jaren 70 de autonome figuratie terug in de West- en Oost-Duitse kunst, maar werden door de gescheiden ontwikkeling in de beide Duitslanden tijdens de Koude Oorlog lang niet in samenhang waargenomen en gepresenteerd. Met de tentoonstelling Beeldhonger-Hunger nach Bildern viert Museum No Hero de kracht van de schilderkunst die grenzen overstraalt.

Museum No Hero
Hengelosestraat 2/4
7491 BR Delden
Tel.: 074 202 00 10
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden: woensdag t/m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur

Tip 2) Zeeuws Museum
De omgekeerde wereld van Adriaen van de Venne

* van 30 september 2023 - 21april 2024

De omgekeerde wereld van Adriaen van de Venne is een grote overzichtstentoonstelling over de gelijknamige 17e-eeuwse kunstenaar. Hoewel zijn naam bij het grote publiek (nog) relatief onbekend is, kan hij worden gezien als een van de meest originele en veelzijdige kunstenaars van de Nederlandse 17e eeuw. Dit is de eerste keer dat een groot overzicht van zijn werk wordt getoond. 

 Van de Venne is een waar multitalent: hij schildert, dicht en ontwerpt prenten en boekillustraties. In zijn beeldende en literaire werk laat hij zich zien als een creatief, origineel en vooral ook humoristisch mens. Met zijn voorstellingen benadrukt hij graag hoe het niet hoort. Zijn carrière als kunstenaar begint rond 1614 in Middelburg, hij werkt er ruim 10 jaar.

In de tentoonstelling is de schoonheid en veelzijdigheid van het werk van Adriaen van de Venne te zien maar inhoudelijk is het ook (weer) relevant. Hij leefde en werkte namelijk in een tijd die, net als de onze, grote maatschappelijke veranderingen en onrust doormaakte.

Zeeuws Museum
Abdij (Plein)
4331 BK Middelburg

Contact Algemeen
+31 (0) 118 653000
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Tip 3) 
Remix/ Museum de Fundatie 

* van 10 februari 2024 - 26 mei 2024

Door de ogen van: Kent Chan, Sibyl Heijnen, Richard Rutten, Aram Lee & Michael Tedja

Vijf kunstenaars  zijn uitgenodigd om de Fundatie Collectie te verkennen, onderzoeken en aan te vullen met nieuw uitdagend werk. Deze Remix brengt nieuwe verhalen, verbindingen en perspectieven met zich mee.

Remix is de eerste tentoonstelling van een reeks tentoonstellingen rondom de thematische focus voor 2024: Collectievorming. In deze tentoonstellingen worden nieuwe perspectieven gecreëerd, en wordt de Fundatie Collectie van verschillende invalshoeken bekeken die vandaag de dag relevant zijn.

>Kent Chan (1984, Singapore) is een kunstenaar, curator en filmmaker die zijn werk beschrijft als een driemanschap van praktijken, poreus in vorm, inhoud en context.
>Visual artist Sibyl Heijnen (1961, Kerkrade) maakt monumentale objecten en werkt veelal met textiel en rubber. Op de Rietveld Academie heeft ze zich gespecialiseerd in monumental textile design en schilderkunst.
>Richard Hutten (1967, Zwollerkerspel) is een Nederlands ontwerper, bekend om zijn functionele meubelen in een conceptuele en humoristische stijl. Hij staat te boek als een innovator op het gebied van design die constant de grenzen opzoekt en ze verlegt.
>Aram Lee (1986, Seoul, Zuid-Korea) is een kunstenaar die vaak een combinatie maakt van performance, film- en video-installaties gebaseerd op artistiek onderzoek.
>De vijfde kunstenaar Michael Tedja (1971, Rotterdam) brengt beeld en tekst samen in schilderijen en tekeningen, poëzie en installaties. In zijn werk vervaagt de grens tussen beeld en tekst en loopt dit door, langs en over elkaar heen.

Museum De Fundatie
Adres: Blijmarkt 20, 8011NE Zwolle

Telefoon 0572 388188
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 Tip 4) Drents museum
 Meester van Spaans Realisme/ Antonio López 

* van 28 januari 2024 t/m 2 juni 2024

López is een fenomeen in zijn geboorteland Spanje en wordt wel bestempeld als de ‘grootste nog levende realistische kunstenaar’. De tentoonstelling Antonio López – Meester van het Spaans realisme is de eerste grote solotentoonstelling van López in Nederland. Schilderijen - waaronder portretten, stillevens en enorme Madrileense stadsgezichten -  tekeningen en beeldhouwwerk komen naar Assen. 

Het werk van Antonio López is divers. Zo kiest hij niet alleen voor verschillende onderwerpen, maar ook voor verschillende materialen. We laten al die facetten van zijn kunst zien aan de hand van tientallen schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken. In totaal overbrugt het werk in de tentoonstelling Antonio López – Meester van het Spaans realisme ongeveer zeventig jaar. Daarmee kun je als bezoeker de gehele carrière van López op de voet volgen

Drents Museum
Adres: Brink 1, 9401 HS, Assen
Telefoonnummer: 0592 - 377 773

Tip 5) Fries museum
Under the surface 3 / Kinke Kooi - solotentoonstelling

* van 28 oktober 2023 t/m 31 maart 2024

Al ruim veertig jaar tekent Kooi datgene wat wringt. In weelderige tekeningen en schilderijen onderzoekt ze haar eigen ongemak en duikt ze zowel in ‘beschamende’ zaken als vetkwabben en menstruatie, als in abstractere onderwerpen als ‘het dictaat van de goede smaak’. Samen vormen haar werken een zacht pleidooi voor subtiliteit en acceptatie. Een ode aan wat vaak niet wordt getoond of niet wordt gezien.

In Under the Surface 3 gaat het niet om de knusse huiskamner in het midden, maar juist om de ruimte om die kamer heen.
Omhullen, zorgen, ruimte maken: dat probeert Kinke Kooi met haar tekeningen te verbeelden.
In de kronkels van deze tekening, Under the survace 3, liggen eindeloos veel details verscholen: bloemen, ruches, schelpen, ringetjes, parelsnoeren. Dingen die vaak geassocieerd worden met vrouwelijkheid en die hier onbeschaamd alle ruimte opeisen.

Fries museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
T: 058 255 55 00
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Tip 6) Japanmuseum Sieboldhuis
Roerige tijden

* van 15 maart 2024 t/m 7 juli 2024

‘Roerige tijden’ laat zien hoe de Nederlanders en Japanners samen navigeren door het midden van de 19e eeuw: een turbulente tijd vol politieke en wetenschappelijke veranderingen waarin beide landen een nieuwe rol krijgen op het wereldtoneel. De tentoonstelling heeft een primeur met de vertoning van Souvenir du Japon, een zeldzame volledige set litho’s met gezichten op Deshima, Nagasaki en omstreken. 

Aan de hand van kamerschermen, zwaarden, prenten, schilderijen, foto’s, landkaarten en maritieme objecten komen zeven thema’s aan bod waarmee de relatie tussen Nederland en Japan van 1853-1867 wordt uitgediept. De diversiteit van de meer dan honderd objecten afkomstig uit achttien museale en particuliere collecties, onderstreept de veelzijdigheid van deze tentoonstelling.

Soembing
Inspiratiebron voor deze bijzondere tentoonstelling is een volledige set van Souvenir du Japon, bestaande uit twintig kleurenlitho’s die in 2020 zijn geschonken aan Japanmuseum SieboldHuis. Deze prenten zijn gebaseerd op de tekeningen en aquarellen die Johan Maurits graaf van Lynden maakte tijdens de diplomatieke missie van Nederland naar Japan in 1855. Tijdens deze missie schonk Nederland het stoomschip de ‘Soembing’ aan Japan. Dit markeerde het begin van een moderne Japanse vloot. De tentoonstelling neemt u mee terug naar deze belangrijke gebeurtenis aan de hand van verschillende Japanse prenten, foto’s en een modelschip van de ‘Soembing’.

Daarnaast:
Japanmuseum SieboldHuis herbergt het mooiste uit Japan achter een Nederlandse historische gevel. Het museum is vernoemd naar Philipp Franz von Siebold (1796-1866), die dit huis van 1832 tot 1845 bewoonde. Het SieboldHuis biedt het mooiste uit het oude en nieuwe Japan in een Hollands huis met historische allure: prenten, lakwerk en keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles is tussen 1823 en 1829 in Japan verzameld door de arts Philipp Franz von Siebold. Deze voorwerpen komen uit de collecties van Naturalis Biodiversity Center, Nationaal Museum van Wereldculturen en de Universiteit Leiden. Met de gratis audio-tour ontdekt u de topstukken uit de Siebold-collectie.

Japanmuseum SieboldHuis
Rapenburg 19
2311 GE Leiden

Telefoon: 071-5125539
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag: 10.00 - 17.00 uur.
Gesloten op: elke maandag, 1 januari, Koningsdag, 3 oktober, 25 december.
Jeugd t/m 12 jaar gratis speurtocht
van 13 t/m 17 jaar gratis DOEN!-boekje

 

Tip 7) Fries Museum
Christoffel & Kate Bisschop
Verlangen naar vroeger

* tot en met 7 juli 2024

Het Fries Museumduikt in het persoonlijke leven en de kunst van de in Leeuwarden geboren kunstenaar Christoffel Bisschop (1828-1904) en zijn Engelse echtgenote Kate Bisschop-Swift (1834-1928). Ook hun inspiratiebronnen en de imposante villa Frisia komen aan bod, evenals de koninklijke kringen waarin zij zich begaven en het Haagse kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio. De tentoonstelling laat zien hoe de Friese kunstenaar het verleden aangrijpt als inspiratie voor het heden. In het bijzonder raakt Christoffel Bisschop gefascineerd door het kleurrijke stadje Hindeloopen.

Christoffel kreeg al snel de bijnaam ‘schilder van het schitterend effect’ vanwege zijn krachtige kleurgebruik en schitterende lichteffecten. Al in zijn eigen tijd wordt hij vergeleken met 17de eeuwse meesters als Johannes Vermeer, Rembrandt en Pieter de Hooch.
 Kate wordt als eerste vrouw werkend lid van het Haagse kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio. Zij specialiseerde zich in eenvoudige interieurs met moeders en jonge kinderen.

contact:
Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
T: 058 255 55 00
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

openingstijden:
dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur.

 

Tip 8) MOCO museum, Amsterdam

Permanent
Modern Masters/ Meet the Icons & Rising Starts in Contemporary Art

The Modern Masters have inspired countless generations and united art lovers around the world. Each master is celebrated for having a unique vision. They seize their moment in time to reflect and envision the future. Daring to change our world, they create work that becomes timeless. With global impact, Moco Modern Masters have found their way into homes and museums worldwide – shaping our collective consciousness. Their names, art, and ideas are deeply woven in the fabric of our everyday lives. Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Keith Haring, Yayoi Kusama – All Icons.

When Andy Warhol arrived on the New York scene in 1949, he started as a commercial illustrator for magazines like Vogue and Harper's Bazaar. Immediately he was drawn to the high-heeled shoe.New York in the 50s was powered by consumerism, the cult of the celebrity, commodity, and pop culture - all of which led to the birth of Pop Art. Today, Andy Warhol art, brings to mind iconic imagery of Marilyn Monroe, paintings of Campbell Soup Cans, bananas, flowers, and celebrity portraits. In Amsterdam, Andy Warhol is proudly exhibited at the Modern Masters exhibition at Moco Museum.

Jean-Michel Basquiat painted professionally for only 7 years until his death in 1988 at the age of 27. He employed a Neo-Expressionist style to engage both Western and non-Western traditions of art to highlight his own background and identity. In 1981, he successfully made the transition from influential street artist to world-renowned painter. Jean-Michel Basquiat began to exhibit his paintings and art internationally. Decades later, you can experience Jean-Michel Basquiat art at Moco Museum Amsterdam.Still to this day, Basquiat paintings are deeply coveted and appreciated amongst art lovers across the world. When asked to define his art, Basquiat replied, "royalty, heroism and the streets.”

Whether you were walking down the street, changing trains, or dancing until sunrise, bold drawings declared: Keith Haring was here! Now, Keith Haring is in Amsterdam at Moco Museum. The Modern Master created icons that are now synonymous with the artist, such as Keith Haring Dog, Radiant Baby, Dancing Man, Bat Demon, and Angel among many others. Keith Haring’s original art was seen by everyone, and remains timeless because it reveals no hint of gender, race, religion, or sexual orientation - everyone is equal. The art of Keith Haring continues to speak to a world that's hip and streetwise, creative, spontaneous, and loving."Art is for everybody." - Keith Haring

The lifelong connection between Yayoi Kusama and pumpkins goes back to her childhood. The contemporary artist adores them for their “humorous form, warm feeling, and human-like quality.” The pumpkin brought Kusama back to a place of safety. At Moco Museum Amsterdam, the Yayoi Kusama exhibit is an immersive experience, dedicated to her love for pumpkins.An interesting Yayoi Kusama fact: the renowned female artist voluntarily commits to living and working inside a psychiatric hospital, proving her creativity is unlimited. Yayoi Kusama quotes: "My desire to create works of pumpkins still continues. I have enthusiasm as if I were still a child.” In 1993, Yayoi Kusama’s Infinity Room appeared at Venice Biennale in the Japanese Pavilion, completely filled with yellow polka dot pumpkins! She even had extras as takeaways for visitors.

Moco Amsterdam

Honthorststraat 20, 1071 DE Amsterdam

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.